17.2.2012

Hyvät yhteydet sähköisen liiketoiminnan edellytyksenä

Sähköinen liiketoiminta voi jäädä vain haaveeksi, jos siihen liittyvät perusinfrastruktuurit eivät ole kunnossa. Mitenkä toteutat vaikkapa sähköisen kauppapaikan tai hankit modernit it-ratkaisut pilvipalveluna, jos bitti ei liiku? Esimerkiksi Lapille tärkeä matkailusektori nojaa elämysten lisäksi yhä enemmän tehokkaan toiminnanohjauksen ja asiakkuudenhallinnan onnistumiseen. Ja nämä kaikki edellyttävät hyviä tiedonsiirtoyhteyksiä.

Valitettavasti Lapissa bitti ei ole liikkunut - ei ainakaan tarpeeksi hyvin. Meillä sähköinen tiedonsiirto on monin paikoin tarkoittanut sitä, että firman työntekijä on juossut toimipaikkojen välillä muistitikku kourassaan. Vaikka dataa on mahtunut mukaan ihan kelvollisesti, ovat useisiin tunteihin venyneet viiveet tehneet "yhteydestä" lopulta toimimattoman. Tunturikeskusten kupeessa ovat yhteydet sentään toimineet kelvollisesti. Mitenpä olet hallinnut toimintaa saati asiakkaita, kun bussikuljetuksella saapunut turistiryhmä onkin erehdyksissä kuljetettu elämysmatkalle väärälle jängälle. Kaikki ilo sen johdosta, että heikon gsm-yhteyden avulla soitettu tilaus ystävällisesti olikin kadottanut pari bittiä osoitteesta matkan varrelle. Oikean osoitteen toimittaminen bussikuskille onkin tämän jälkeen vaatinut jo sitten taitavaa savumerkki-viestinnän hallintaa.

Lapin tietoliikenneyhteyksien heikko taso on tuskin kenellekään yllätys. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että meidän pitäisi nostaa kätemme pystyyn ja tyytyä vallitsevaan tilanteeseen. Päinvastoin. Pitkät välimatkat ja harva asutus vain korostavat hyvien tietoliikenneyhteyksien tarvettamme. Jos tänä päivänä hyvät ja luotettavat yhteydet ovat välttämättömyys, ovat ne muutaman vuoden kuluttua suoranainen elinehto lappilaisille yrityksille. Hyvien tietoliikenneyhteyksien saaminen vaatiikin lujaa tahtoa ja yhteistä ponnistelua asian hyväksi. On osattava vaatia - yhdessä. Tämä tarkoittaa niin tavallisia kotikäyttäjiä, yrityksiä kuin julkisia toimijoitakin. Sinuakin.

Harmillisesti meilläkin aiheesta on käyty keskustelua ikään kuin kyse olisi presidentin vaalien toisesta kierroksesta: Äänestät joko langallisia tai langattomia ratkaisuja. Hajanaisen informaation keskellä meiltä on kadonnut se oleellinen: Hyvät tietoliikenneyhteydet eivät ole joko-tai-valintoja. Me tarvitsemme molempia tiedonsiirtotapoja. Langattomat yhteydet mahdollistavat liikkuvuuden, kiinteät yhteydet vastaavasti tehokkuuden ja luotettavuuden. Aina ei tarvitse tyytyä pelkästään yhteen vaihtoehtoon. Matkailu on hyvä esimerkki toimialasta, jossa näiden molempien tiedonsiirtotapojen merkitys korostuu.

Matkailuyritysten toimistoihin, joista hoidetaan sekä toiminnanohjauksen että markkinoinnin päätehtävät, tulee saada nopeat ja luotettavat kiinteät yhteydet. Markkinointimateriaalien siirto on aina vaatinut tehokkaita yhteyksiä. Ja, nyt kun Lapinkin markkinoinnissa hyödynnetään yhä enemmän liikkuvaa kuvaa, korostuu tämä nopeuden tarve entisestään. Liikkuvan kuvan hyödyntäminen onkin perusedellytys kiihtyvässä kilpailussa. Ja tottahan se on - muutaman minuutin hyvin kuvattu klippi tanssivista revontulista sykähdyttää enemmän, kuin staattinen valokuva salamavaloa hämmästelevästä porosta. Nopeus ei kuitenkaan pelkästään riitä. Yhteyksiltä vaaditaan myös luotettavuutta. Ja tämä tarve korostuu erityisesti toiminnanohjauksessa. Näiden vastapainona ovat kuitenkin kentällä olevat oppaat, joiden työnteko edellyttää puolestaan langattomia yhteyksiä. Tietoliikenteen oppaiden ja toimiston välillä tulee toimia silloin kun sitä tarvitaan.

Nykyaikaiset tietoliikenneyhteydet edellyttävät kattavaa valokuituverkkoa. Sitä tarvitaan niin kiinteiden kuin langattomien yhteyksien toteuttamiseen. Valitettavasti valokuituverkon rakentaminen Lapissa käynnistyi harmillisen verkkaisesti. Kattavan kuituverkon piiriin on tähän mennessä saatu Utsjoen kunta ja Simosta muutamia alueita. Sallassa rakentaminen käynnistyy ensi kesänä yhdellä alueella. Tilanne voi hyvinkin olla kohenemaan päin: Lapin liitto avasi viime vuoden puolella viidennen tukihakukierroksen haja-asutusalueiden laajakaistarakentamisen tuesta. Tämä hakukierros päättyi helmikuun alussa ja toi mukaan 20 hanke-ehdotusta TeliaSoneralta. Jos kunnat hyväksyvät tarjoukset, käynnistyy rakentaminen 9 kunnan alueella seuraavien vuosien aikana. Valokuituverkon kautta avautuu kaikki nykyaikaisen tietoliikenteen mahdollisuudet. Se edesauttaa myös entistä kattavamman tukiasemaverkon aikaansaamista mm. 3G ja 4G-verkkojen toteuttamiseksi. 20 hankealueen rakentaminen on hyvä alku. Runsas 100 hankealuetta odottavat vielä vuoroaan. On kuitenkin syytä olla optimistinen. Toivottavasti voimme muutaman vuoden kuluttua todeta, että nyt Lapissa bitti liikkuu. Silloin myös sähköisestä liiketoiminnasta voisi hyvinkin tulla oleellinen osa Lapin vahvuutta.


Jukka Rinne
Laajakaistakoordinaattori
Lapin liitto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti