16.12.2011

Lapland Online 2013™ 23.11.2011

Kiitokset esiintyjille, vieraille ja toimijoille mukana olosta 23.11.2011 Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutin (MTI) tiloissa pidettyyn Lapland Online 2013™ -tilaisuuteen ja toimijakokoukseen. Isäntänämme toimivat Anne Lukkarila ja Marja Silkamo Haaga-Perhosta sekä Tarja Tammia ja Mirva Tapaninen MTI:sta.

MTI:n tervehdyksen toi Tarja Tammia matkailu-, ravitsemis- ja talousalan koulutuspäällikkö. Tarja kertoi MTI:sta ja siitä kuinka ainutlaatuisesti se yhdistää matkailun kaikki koulutusasteet: Lapin yliopiston matkailututkimus, Rovaniemen ammattikorkeakoulun matkailu-, ravitsemis- ja talousala sekä Lapin matkailuopisto.

Marja Silkamo ja Anne Lukkarila Haaga-Perhosta esittelivät meille LaatuVerkon uusia ominaisuuksia ja matkailukeskusten uusia sähköisiä asiakastutkimusmalleja. Heidän esityksensä pääset katsomaan täältä.

Outi Kähkönen MTI:sta esitteli meille sähköisen liiketoiminnan opetuksen kehittämistä restonomikoulutuksessa. Outin esitys löytyy tästä.

Toimijakokouksessa kävimme vilkasta keskustelua Lapland Online 2013™ toiminnasta ja viestinnästä mm. blogikirjoituksiin aktivoitumisesta.

Seuraava Lapland Online 2013™ tapaaminen ja toimijakokous pidetään Rovaniemellä 15.3.2012 klo 12.30–15.00. Isäntänä toimii Lapin Ely-keskus. Varatkaahan päivä jo kalentereihinne.

Lapland Online 2013™ toimijoiden ja eLVa-projektin puolesta toivotan kaikille levollista Joulun aikaa sekä Menestystä tulevaan Vuoteen 2012.

12.12.2011

Laadun seurantaa verkossa ja verkostoissa

Sain tehtäväkseni kirjoittaa siitä, miten yritys voi kuunnella asiakastaan. Kun kyse on matkailuyrityksestä, helppo vastaus löytyy LaatuVerkosta, joka on Matkailun edistämiskeskuksen laatuohjelman Laatutonnin reaaliaikainen laadunseurantaväline verkossa.

Nykyään perinteiset tavat kuunnella asiakasta eivät riitä. Asiakas – tässä tapauksessa matkailija - kun menee ja kulkee koko ajan epäennustettavammin, ja haluaa käyttää niitä välineitä jotka ovat tuttuja ja joista tykkää. Tuotekehityksessä ja viestinnän suunnittelussa täytyykin huomioida jopa sellaisia asioita kuten käyttääkö asiakas androidia tai jotain muuta käyttöjärjestelmää.

Luovia ja uusi ratkaisujakin voisi kehittää: voisiko Augmented reality (lisätty todellisuus) olla väline palautteen keruuseen, matkailijoiden ohjaamiseen ja markkinointiin? Tässäkin rajoittavana tekijänä on se, että jotkin mobiilisovellukset kattavat nykyään lähes vain iPhone & iPad – mobiilipäätteet.

Jotkin palautekanavat vakiintuvat kuten Facebook (WOM Word of mouth verkossa) ja Tripadvisor. Onkin tärkeää yrityksessä pysähtyä pohtimaan, mitä kautta saamme palautetta toiminnastamme kultakin meille tärkeältä kohderyhmältä?

LaatuVerkko on tehokas ja kattava tapa kerätä tietoa asiakkaista ja heidän kokemuksistaan. Uudessa versiossa se onnistuu jo liki 20 eri kielellä, mukaan lukien venäjä, japani ja kiina. Valmiita lomakepohjia löytyy matkailun joka toimialalle, ja palautetta LaatuVerkon avulla voi kerätä halutessaan perinteisesi paperilla, mutta myös sähköisesti: verkkosivuilla, sähköpostilinkillä tai vaikkapa Facebookissa.

Oli välineesi mikä tahansa, tärkeää on, että varmistat että markkinointi- ja palauteviestisi menevät sinne, missä asiakkaasi liikkuu ja niitä kanavia pitkin, joita juuri hän käyttää. Kysymys siis kuuluu – missä päin menee juuri tähän kohderyhmääsi kuuluva asiakas ja miten hänet takuulla tavoitat? Vastaamalla noihin kahteen kysymykseen ensimmäinen harppaus kohti toimivaa – ja toivottavasti tuottoisaa - viestintää onkin jo sitten otettu!


Anne Lukkarila
kehitysjohtaja
Haaga-Perho / Haaga Instituutti-säätiö
Tietoja kirjoittajasta Asiantuntijahaku sivustolta

22.11.2011

eMarkkinointi ja palvelumuotoilu koulutusten esitykset

Kiitos kaikille eLVa-projektin 27.–28.10.2011 eMarkkinointi ja palvelumuotoilu -koulutuksiin osallistuneille, isännälle ja puheenjohtajalle!

Ensimmäinen koulutuspäivämme Palvelumuotoilulla apua palveluiden tuotteistamiseen vietimme Tervolassa pohtien palvelumuotoilun saloja. Aloitimme koulutuspäivän aamukahveilla upeissa puitteissa Tervolatalossa Kemijoen rannalla. Koulutuksen osallistujat toivotettiin tervetulleiksi Rovaniemen ammattikorkeakoulun (RAMK) vs. eLVa-projektipäällikkö Mirva Tapanisen ja Tervolatalon isännän Matti Alatalon sanoin.

Koulutuksen viralliset tervetuliais-sanat lausui koulutuksen puheenjohtajana ansiokkaasti toiminut Lapin korkeakoulukonsernin (Lapland University Consortium, LUC) kehittämisjohtaja Ari Konu. Tervehdyksessään Ari avasi Lapland Online 2013™ kokonaisuutta ja Lapin korkeakoulujen kehittämistä. Arin esityksen pääset katsomaan tästä.

Koulutuksen esiintyjistä ensimmäisenä lavalle pääsi Juha Tuulaniemi Jyväskylän ammattikorkeakoulusta (JAMK). Juha esitteli meille palvelumuotoilun saloja palvelumuotoilun työpakin (Service Design Toolkit) avulla. Juhan esityksen näet tästä.

Teija Tekoniemi-Selkälä Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutista (MTI) avasi meille lisää palvelumuotoilua esittelemällä Matkailun tuotekehittäjän käsikirjaa. Teijan esityksen pääset katsomaan täältä.

Päivän viimeisenä esiintyjänä toiminut Sami Oinonen Yatta Oy:stä kertoi meille hyvin havainnollisin esimerkein palvelumuotoilua, siihen liittyviä käsitteitä ja menetelmiä. Lisää Samin esityksestä pääset lukemaan tästä.

Esitysten jälkeen pääsivät osallistujat töihin. Työpajassa ideoimme ja suunnittelimme sitä, miten voisimme hyödyntää palvelumuotoilua asiantuntijapalveluiden tuotteistuksessa sekä opetuksessa.

Toisen koulutuspäivän Konsernin palvelut verkkoon vietimme Rovaniemellä MTI:ssa tutustuen internet-markkinointiin ja palveluliiketoimintaan. Tämän päivän asiantuntijana ja puheenjohtajana toimi Kirsi Mikkola Sähköinen Liiketoiminta Suomi Oy:stä. Kirsi esitteli meille konkreettisin esimerkein sähköisen markkinoinnin työkaluja opetukseen, asiantuntijapalveluiden suunnitteluun ja palveluiden muotoiluun. Esityksen lomassa pääsimme myös itse töihin ideoimaan keinoja verkossa viestinnästä. Kirsin esitykseen voit tutustua täältä.

Mukavaa talven alkua eLVasta!

8.11.2011

Kieltenopettaja insinöörinä toisessa maailmassa

Tutustuin ensimmäistä kertaa SecondLifeen eLearning-opintojeni yhteydessä vuonna 2008, kun mediapedagogiikan opintojaksolla kotikoneidemme ääressä eri puolilla Suomea loimme avattaret ja kävimme eduFinlandin auditoriossa juomassa kahvia ja jakamassa ajatuksia. Harry Potter -tunnelmissa se meni, ilman luutaa liidellessä, mutta jotkin SecondLifen piirteet kutkuttivat mielikuvitusta. Esimerkiksi jakaannuimme ryhmiin eri puolille aukiota ja opettaja juoksenteli meidän väliämme. Mainio tapa käydä kuulostelemassa mitä kukin ryhmä keskustelee!

ITK09-seminaarissa Georges Segura Koulutuskeskus Salpauksesta esitteli oppimisympäristöä, jossa 2. asteen opiskelijat opastivat vieraita virtuaalisessa matkailumaassa. Ajatus kuulosti todella hyvältä, kunnes vaatimukseksi asetettiin varata ensin 20 tuntia opiskelijoiden sisäänajamiseen.

RAMKin SecondLife-aluetta alettiin rakentaa syksyllä 2009. Aluetta on käytetty jonkin verran luennointiin ja kokoustamiseen. Olemme törmänneet SL:n suurimpaan esteeseen: tietokoneen ja nettiyhteyksien tehokkuusvaatimuksiin. RAMKin verkossa kokoustaminen kyllä onnistui, mutta Lapissa moni on pelkän mokkulan varassa.

ITK10- ja ITK11-seminaareissa esiteltiin, kuinka esim. Sotungin lukion kurssimateriaaleja oli viety verkkoon. Työtunteja oli raavittu selkänahasta ja ulkopuolinen koodaaja palkattu projektirahoilla alueen arkkitehdiksi. Alue olikin näkemistäni innostavin ja oppimistehtävät kekseliäitä. Olen myös tutustunut muutamaan kieltenopetuksen SL-ympäristöön. Vakuutuin siitä, että AMK-opintojaksolle annettu resurssi ei riittäisi opetuksen suunnitteluun, vaan takana täytyy alussa olla projekti tai vapaa-aikansa uhraava opettaja.

eWorking-opinnoissani suoritin 3 opintopisteen rakennuskurssin SecondLifessa. Useimmat meistä olivat ensimmäisiä kertoja toisessa maailmassa, joten jo pelkkä liikkuminen oli haasteellista. Ensimmäinen rakentamistunti oli hupaisa. Linnunpöntön rakosista olisi norsukin tipahtanut, mutta oli yllättävän innostavaa saada jotain itsekin aikaiseksi. Omia kokeiluja oli helppo tehdä, opettaja vain näki heti, jos joku sooloili! Avatar saattoi olla vaaravyöhykkeessä, kun jääpuikko alkoikin noudattaa fysiikan lakeja ja vyöryä päälle Vaatetustaan ei kannata vaihtaa kesken oppitunnin, sillä avatar heittää siekailematta vaatteet yltään.

Muutaman oppitunnin perusteella tällainen humanisti pystyi rakentamaan kokeeksi LUC Kielikeskuksen esittelypaikan. Lappilaisuuden mukaisesti teemana ovat lumi ja jää. Siellä on esim.
o seiniin upotettuna kielikeskuksen blogi ja omia valokuvia
o radio, josta voi kuunnella erikielisiä asemia
o maailmankirjallisuuden klassikkokirjoja, joita voi lukea pöydän ääressä kahvia juoden
o tuolinkarmilla reppu, josta saa ohjeistuksen puhelinkielipodcastin kuunteluun.
o Säkkituolissa istuen voi käyttää tietokonetta, jossa näkyy RAMK Kielikeskuksen webbisivut. Toisilla tietokoneilla voi katsoa videoita, kuunnella podcasteja tai antaa palautetta.


Kuva 1. Avattareni Outi Polki LUC Kielikeskuksen esittelykuution edessä

Alkuepäluulojen jälkeen suhtaudun jo positiivisemmin SecondLifen mahdollisuuksiin opetuskäytössä. Odottelen kuitenkin jonkin aikaa, että tekniikka hieman vielä kehittyy ja eteen tulee opintojakso, jolla SL:ää voisi kokeilla. Siinä toimiminen ei kuitenkaan voisi olla pakollista, koska opiskelijoilta ei voi vielä edellyttää niin tehokasta rautaa, etenkin näytönohjain on lujilla. Tulevaisuudessa SL saattaa tarjota mielekkään ympäristön, jossa toteuttaa verkko-opiskelijoidemme kanssa ongelmaperustaista oppimista.

Toinen seikka on se, mitä opettajat ovat mietiskelleet PBL-tutoriaaleja harjoitellessamme: miten opiskelijat oppivat käytännön, ei pelkkää tiedon hakua ja jäsentämistä. Esim. sote-alalla on näppäriä ympäristöjä harjoitella leikkaukseen valmistautumista tai tutkia korvan rakennetta käymällä itse korvan syövereissä tai kokea itse miltä maailma näyttää kun kärsii jostain mielensairaudesta. Tällä saralla SecondLife tarjoaa hienosti ”experiential learning”, mutta se ei synny ilman aikaa, aikaa ja innostusta.

Olisikohan RAMKin standi houkutteleva lukiolaispäivillä, jos screenillä näytettäisiin avatar esittelemässä RAMKia?

Ja miten tämä kaikki liittyy eLVaan? Tämä on osa sähköisen osaamisen kasvattamisen polkuani.

Linkkivinkkejä:
RAMKilla on oma palsta eduFinland-saarella: http://slurl.com/secondlife/EduFinland%20III/236/82/31 (vaatii avattaren luomisen ja SecondLife-ohjelman asentamisen koneelle)

Lapin matkailuopistolla on kokonainen saari: http://slurl.com/secondlife/Edu%20Lapland/126/128/22 .

A Guide to Using PBL in SL http://previewpsych.org/BPD2.0.pdf

Hyvä yritys – yrittäjyyden, yritystoiminnan ja ammatin oppiminen virtuaalimaailmassa. http://www.oph.fi/download/124992_Oppimisymparistoja_avartamassa_UUSI.pdf .

Aalto-yliopiston SL-ympäristön esittely http://sites.google.com/site/lablife3d/ (bioteknologiaa ja kemiaa)

Blogi biologian opetuksesta SL:ssä http://slbiology.blogspot.com/

20.4.2011

Fiksu bisnes - älykkäät verkostot toiminnan voimana -seminaarin materiaali

Kiitos kaikille 14.4.2011 Fiksu bisnes - älykkäät verkostot toiminnan voimana -seminaarin osallistuneille!


Seminaariaamun aloitimme yhteisillä aamukahveilla. Kahvikupposen jälkeen siirryimme Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutin (MTI) auditorioon, jossa seminaariin osallistujat toivotettiin tervetulleiksi Rovaniemen ammattikorkeakoulun (RAMK) eLVa-projektipäällikkö Päivi Hanni-Vaaran sanoin. Seminaarin ansiokkaana puheenjohtajana toimi Martti From.

Seminaarin viralliset tervetuliais-sanat lausui RAMKin Palvelualojen kehityspäällikkö (tutkimus- ja kehitystoiminta) Lahja Karjalainen. Tervehdyksessä Lahja avasi RAMKin roolia mm. Lapin korkeakoulukonsernin innovaatio-ohjelman toteuttajana. Hän korosti yhteistyön merkitystä niin konsernin tutkimus- ja kehitystoiminnan kuin maakunnan kehittämisen ohjauksessa. RAMKin hankkeiden kokonaisvolyymi on v. 2010 ollut hieman vajaa 25 M€. Tästä volyymista osaa edustaa sähköistä liiketoimintaosaamista kehittävä eLVa-projekti. Eräänlaisina kärkiosaamisina voidaan mainita internet-markkinointiin, CRM:n ja verkkokauppaan liittyvä osaaminen. Uudet suuntaukset painottuvat kansainvälisyyteen mm. myynninosaamisessa, nuorten innovatiivisessa yrittäjyydessä ja e-Busineksessa. Katso tästä Lahjan esitys.


Seminaarin esiintyjistä ensimmäisenä estradille pääsi Venla Berg Innoman Oy:sta. Venla avasi esityksessään hyvin konkreettisesti sitä, kuinka tietotekniikka ja sähköinen liiketoiminta ovat tärkeä osa yrityksen strategian, toimintatapojen ja prosessien kehittämistä. Venla korostaa ihailtavasti sitä tosiseikkaa, että näistä kumpikaan ei ole toinen toisensa isäntä tai renki. Venlan esitystä voit katsella täältä.

Seuraavaksi esiintymään pääsi seminaarimme puheenjohtaja Martti From. Martti johdatti meidät aiheeseen, jossa toiminnanohjauksen avulla voimme hallita ja hyödyntää yrityksen alihankintaverkoston tietoa. Perehdy tarkemmin Martin esitykseen.

Kolmas seminaarimme esitys koski organisaation sisäisen tiedolla johtamisen ja liiketoimintatiedon hallintaa, josta meille kertoi Timo Tolvanen e-Devel.fi Ky:stä. Timon esityksessä nousi hyvin esille älykkään liiketoiminnan eli Business Intelligencen merkitys mm. tietovarastoinnin ja -louhinnan näkökulmista. Timon esityksen näet tästä.


Viimeisimpänä, mutta ei vähäisimpänä, Klaus Kianen Metso Oyj:stä johdatti meidät Competitive Intellligencen eli organisaation ulkoisen liiketoiminnan tiedonhallinan saloihin. Klausin esitys havainnollisti hyvin sen, minkä vuoksi yrityksen on tärkeää seurata markkinaympäristöään, kilpailijoiden ja asiakkaiden strategisia linjauksia sekä liikehdintää. Tärkeää on myös seurata laajemmin toimialan ja macroympäristön trendejä ja hiljaisia signaaleja. Klausin esityksen näet täältä.


Kiitokset kaikille seminaariin osallistuneille. Seminaari antoi jälleen aimo annoksen pohdittavaksi tärkeitä verkostoitumiseen ja yhteistyöhön liittyviä seikkoja. Nyt vain tuumasta toimeen: ensin suunnittelemaan ja sitten ketterästi toteuttamaan älykästä verkostotoimintaa.


Keväisin terveisin seminaarin esiintyjät: Lahja, Venla, Martti, Timo ja Klaus sekä eLVa-projektista Päivi ja Mirva

31.3.2011

Kutsu: Fiksu bisnes - älykkäät verkostot toiminnan voimana seminaari 14.4.2011 Rovaniemellä


FIKSU BISNES - ÄLYKKÄÄT VERKOSTOT TOIMINNAN VOIMANA -seminaari

Aika: Torstai 14.4.2011 klo 9.00–16.00
Paikka: Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti (MTI) Auditorio, Viirinkankaantie 1, Rovaniemi (käynti Viirinkankaantien puolelta)

8.30-9.00 Aamukahvit Ravintola Hilla

9.00-9.15 Tervetuloa
Lahja Karjalainen, Kehityspäällikkö (tutkimus- ja kehitystoiminta),
Rovaniemen ammattikorkeakoulu/Palvelualat

9.15–10.15 Yrityksen kilpailukyvyn kehittäminen tietotekniikan avulla
Venla Berg, Toimitusjohtaja, Innoman Oy
Venla avaa aiheessaan sitä, kuinka tietotekniikka ja sähköinen liiketoiminta ovat
· osa yrityksen strategiaa ja strategista kehittämistä
· osa yrityksen toimintatapojen ja prosessien kehittämisessä
· toiminnan edellytys, kun rakennetaan asiakaskumppanuuksia


10.15–10.30 Happihyppely

10.30–11.30 Toiminnanohjaus alihankintaverkoston voimavarana
Martti From
Martti johdattaa meidät aiheeseen, jossa perehdymme siihen, kuinka voimme hallita ja hyödyntää yrityksen alihankintaketjun tietoa
· käyttämällä apuna toiminnanohjausta ja
· integroimalla eli yhdistämällä tietoa alihankintaketjussa


11.30–12.30 Lounas (omakustanteinen)

12.30–13.30 Tiedolla johtaminen ja liiketoimintatiedon hallinta
Timo Tolvanen, Toimitusjohtaja, e-Devel Ky
Timon aihesisältö liittyy älykkään liiketoiminnan eli Business Intelligence:n perusteisiin · Mitä Business Intelligence tarkoittaa?
· Mitä tietovarastointi tarkoittaa?
· Mikä on raportoinnin rooli päätöksenteossa?
· Mitkä ovat suunnittelu- ja raportointityökalujen hyödyt ja haasteet?


13.30–13.45 Happihyppely

13.45–15.15 Competitive Intelligence – organisaation ulkoisen liiketoiminnan tiedonhallinta
Klaus Kianen, Business Analyst/Group Strategy, Metso Oyj
Klaus vie lopuksi meidät kilpailijoiden seurantaan, jota hän avaa Competitive Intelligence:n kautta:
· Miten yritys tai organisaatio voi toteuttaa tätä?
· Millä tavoin kilpailukykyyn liittyviä tekijöitä sidotaan osaksi strategista suunnittelua?
· Minkälaisia mahdollisuuksia avautuu, kun yritys yhdistää ulkoista (Competitive Intelligence) ja sisäistä (Business Intelligence) tietoa yhteen?


15.15–15.30 Yhteenveto, päätössanat ja kiitokset

Seminaariin on vapaa pääsy. Toivomme, että välität tietoa eteenpäin asiasta kiinnostuneille. Ilmoittautumiset 11.4.2011 mennessä Mirva Tapaniselle (mirva.tapaninen@ramk.fi). Tervetuloa!

Fiksu Bisnes – älykkäät verkostot toiminnan voimana -seminaarin järjestäjä on eLVa-projekti.

eLVa on projekti Lapland Online 2013™ hankekokonaisuudessa. Lapland Online™ on useiden eri toimijoiden ja projektien muodostama kokonaisuus, jonka tavoitteena on tehdä ICT:sta yritysten menestystekijä Lapin maakunnassa.

eLVa-projekti on Rovaniemen ammattikorkeakoulun hallinnoima ja Kemi-Tornio ammattikorkeakoulun kanssa yhteistyössä toteuttama sähköisen liiketoiminnan (e-liiketoiminta) osaamisen vahvistamisen valmennusohjelma kohderyhmänään Lapin korkeakoulujen henkilöstö.

Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti
Rovaniemen ammattikorkeakoulu
eLVa-projektipäällikkö
Päivi Hanni-Vaara
paivi.hanni-vaara@ramk.fi
puh. 020 798 5704

Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu
eLVa-koordinaattori
Tomi Sipola
tomi.sipola@tokem.fi
puh. 010 383 5554

24.3.2011

eLVa-projekti – osa Lapland Online 2013™ palapeliä

eLVa-projekti on koulutusprojekti, jonka teemana on sähköisen liiketoiminnan osaamisen vahvistaminen ja se, että teemaan sisällytettävä tietopääoma jää Lappiin. eLVan pääkohderyhmää on Lapin korkeakoulujen henkilöstö. Tässä projekti on keskittynyt Rovaniemen ammattikorkeakoulun matkailu-, ravitsemis- ja talousalan sekä liiketalouden koulutusohjelmien sekä Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun liiketalouden, tietojenkäsittelyn, kuvataiteen ja viestinnän koulutusohjelmien henkilöstöön. Osaamisen vahvistuminen peilautuu opetussuunnitelmiin ja opintojaksojen toteutuksiin sekä monimuotoisiin sähköisyyden kehittämistarpeisiin.

Vuoden 2008 lopulla alkanut projekti on edennyt yhteisöllisyyden kautta yksilöllisiin polkuihin. Yhteisöllisyys avasi henkilöstön keskusteluun sähköisen liiketoiminnan käytäntöä ja sen tärkeää merkitystä tietoyhteiskunnan arjessa. Yksilölliset osaamispolut ovat puolestaan tukeneet yksilöiden hinkua matkalla sähköisen liiketoiminnan osaajaksi. Nämä molemmat polut ovat tukeneet opetussuunnitelmien rakentumista, opintojaksojen toteuttamista ja tiedon välittymistä opiskelijoiden osaamisen kautta työelämään.

eLVa-projektin koulutussuunnittelu on varsin kattavaa. Sähköisen liiketoiminnan osaamisen vahvistaminen sisältää käytännössä kohderyhmälle järjestettäviä koulutuksia, seminaareja ja työpajoja. Vahvimmat koulutuspolut ovat liittyneet mm. internet-markkinointiin, verkkokauppaan, toiminnanohjausjärjestelmään ja asiakkuudenhallintaan (CRM = Customer Relationship Management). Näitä osaamisen vahvistumisen maukkaita hedelmiä ovat opiskelijat jo päässeet maistelemaan mm. asiakkuudenhallinnan (CRM) ja internet-markkinoinnin osalta.

Runsasta koulutustilaisuuksien ja niihin osallistuneiden henkilöiden määrää kuvaavat vuoden 2010 loppuun mennessä kertyneet luvut: eLVa-projektin koulutustilaisuuksia 66 ja niihin osallistuneiden henkilöiden koulutustunteja 3 417 tuntia. eLVan loppukiri kohdistuu vuoteen 2011, joka sisältää mm. oman osaamisalueen syventämistä, julkaisun kirjoittamista ja sähköisen materiaalisalkun rakentamista. Seuraa eLVa blogia http://elvablogi.blogspot.com

Päivi Hanni-Vaara (eLVa-projektin projektipäällikkö)
paivi.hanni-vaara@ramk.fi

Mirva Tapaninen (eLVa-projektin koulutussuunnittelija)
mirva.tapaninen@ramk.fi

Sähköisyyttä ja sähäkkyyttä verkossa - Lapland Online 2013™ tukiverkosto arjen apunasi

ICT* yritysten menestystekijäksi on Lapin maakunnassa toimivan Lapland Online 2013™ verkoston slogan. Lyhyt lause pitää sisällään mainiosti itse asian ytimen eli lappilaisen tieto- ja viestintäteknologian ja siihen liittyvän toiminnallisuuden kehittämisen.

Monimuotoinen Lapland Online 2013™ kehittäjäverkosto koostuu ICT -aiheesta innostuneista toimijoista. Toimijat edustavat niin julkista kuin yksityistä sektoria. Verkostoa rikastuttaa se, että jokainen toimija saa keskittyä omaan rooliinsa ja palvella omaa kohderyhmäänsä. Eri roolien ja kohderyhmien myötä verkosto on kasvanut toisiaan täydentäväksi kokonaisuudeksi, jossa jokaiselle löytyy sija ja yhteistyön mahdollisuus. Huippua tässä on se, että toimijoiden yhteisenä tavoitteena on kehittää Lapin maakunnan sähköisyyttä niin liiketoiminnan, asiointipalveluiden kuin koulutustarjonnan osalta.

* Information and Communication Technology = Tieto- ja viestintäteknologia
Lapland Online 2013™ verkoston toiminta pyörähti käytännössä käyntiin joulukuussa 2008. Keskimäärin neljä kertaa vuodessa järjestettäviin tapaamisiin osallistuu yritysten ja eri kehittäjäorganisaatioiden edustajia laajalti ympäri Lappia. Tapaamiset, joiden koordinaatiovastuu on Rovaniemen ammattikorkeakoululla, on organisoitu käytännössä siten, että tilaisuuksien isäntävuoro on kiertävä. Käytännössä tämä on tarkoittanut sitä, että tapaamisia on järjestetty ympäri Lappia mm. Torniossa, Tervolassa, Luostolla ja Rovaniemellä.

Lapland Online 2013™ toimijatapaamisten aiheina on mm. visioitu Rovaniemen sähköistä kauppapaikkaa 2015 (Rovaniemen Kehitys Oy), käsitelty Pohjois-Lapin ICT -strategiaa (Pohjois-Lapin alueyhteistyön kuntayhtymä), tarkasteltu Lapin laajakaistahankkeen tilaa (Lapin liitto) ja koulutuksen kehittämistarpeita sähköisen liiketoiminnan osalta (Rovaniemen ja Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu).

Viimeisimmässä toimijatapaamisessa 3.2.2011 Lapin liitossa koko Lapland Online 2013™ toimijaverkosto totesi, että yhteistoiminnallisuus on edistänyt Lapin ICT:n käyttöönottoa ja kehittymistä. Kokousväki totesi, että toimintamallista on syntynyt hyvä käytänne, jota on jatkettava myös projektin päättymisen jälkeen. Tämä on siis samalla kutsu sinulle: Tervetuloa Lapland Online 2013™ toimijatapaamiseen 19.5.2011 Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituuttiin. Seuraa eLVan blogia http://elvablogi.blogspot.com/

Päivi Hanni-Vaara (Lapland Online 2013™ koordinaattori)
paivi.hanni-vaara@ramk.fi

11.2.2011

Lapland Online 2013™ 3.2.2011 Rovaniemellä

Kiitokset kaikille esiintyjille, vieraille ja toimijoille mukana olosta 3.2.2011 Lapin liiton tiloissa pidettyyn Lapland Online 2013™ -tilaisuuteen ja toimijakokoukseen. Isäntänämme toimivat Ritva Kauhanen ja Eeva Helameri Lapin liitosta. Tilaisuudessa oli mukavasti eri yritysten ja organisaatioiden edustajia.

Tilaisuuden avasti Ritva Kauhanen esittelemällä Lapin liiton toimenpiteitä tietoyhteiskuntateemassa. Ritva kertoi Lapin mm. Lapin laajakaistahankkeen tilanteesta. Ritvan esityksen pääset katsomaan SlideSharesta alla olevasta linkistä.


Eeva Helameri esitteli meille Lapin maakuntaportaalin Lappi.fi kuulumisia. Lappi.fi -sivusto on ollut käytössä reilun vuoden verran. Sivustolta löytyy paljon tietoa Lapista mm. asumiseen, opiskeluun, matkailuun ja yrittämiseen liittyen. Eevan esityksen pääset katsomaan tästä.


Seuraavana oli vuorossa Sisai Ahola, joka esitteli meille Lapin matkailuportaalia. Lapin matkailuportaali toimii Lappi brändi viestintäkanavana ja se koostuu Lappilaisten matkailuorganisaatioiden, yritysten ja Lapin liiton tuottamasta sisällöstä. Sisain esityksen näet kokonaisuudessaan seuraavasta linkistä: http://www.slideshare.net/MirvaTapaninen/sisai-ahola-lapin-liitto-lapin-matkailuportaali


Lapland Online 2013™ toimijakokouksessa Anne Lukkarila Haaga-Perhosta esitteli meille mielenkiintoista Matkailukeskusten asiakasyhteisö - DQN Customer Research työkalua, jota Levi pilotoi Haaga-Perholle. Tässä on otettu hienosti asiakas mukaan ideointityöhön. Annen esitys: http://www.slideshare.net/MirvaTapaninen/anne-lukkarila-haaga-perhodqn-researchyleisesittely322011


Toimijakokouksessa kävimme vilkasta ja mielenkiintoista keskustelua Lapland Online 2013™ viestinnästä mm. blogikirjoituksista ja kirjoittamiseen aktivoitumisesta.


Seuraava Lapland Online 2013™ tapaaminen ja toimijakokous pidetään Rovaniemellä 19.5.2011 klo 12.00–16.00. Isäntänä toimii Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti, Viirinkankaantie 1, 96300 Rovaniemi. Varatkaahan päivä jo kalentereihinne.


Lapland Online 2013™ toimijoiden ja eLVa-projektin puolesta toivotan kaikille aurinkoista kevättä!

20.1.2011

Kutsu: Lapland Online 2013 tilaisuus 3.2.2011

KUTSU 20.1.2011

"ICT yritysten menestystekijäksi" on Lapin maakunnan Lapland Online 2013™ hankekokonaisuuden slogan. Tämä lause sisältää ydinajatuksen, jonka mukaisesti Lapland Online 2013™ toimijat toimivat - kukin omalla sarallaan, omaa kohderyhmäänsä palvellen ja toimintaa yhdessä kehittäen.

Aihe: Lapland Online 2013™ tilaisuus ja toimijakokous
Aika: Torstai 3.2.2011 klo 12.00–16.00
Paikka: Lapin liitto, iso neuvotteluhuone, Hallituskatu 20 B (4. kerros), 96100 Rovaniemi
Isäntä: Lapin liitto, Ritva Kauhanen ja Eeva Helameri

Lapland Online 2013™ tilaisuuteen klo 12.00 – 13.30 ovat tervetulleita kaikki Lapland Online 2013™ toimijat ja jokainen ICT aiheesta kiinnostunut. Ohjelma:
- Lapland Online 2013™ tilaisuuden avaus, Ritva Kauhanen, Lapin liitto
- Lapin maakuntaportaalin (Lappi.fi) kuulumiset, Eeva Helameri, Lapin liitto
- Lapin laajakaistahankkeen kuulumiset, Ritva Kauhanen, Lapin liitto
- Lapin matkailuportaalin kuulumiset, Sisai Ahola, Lapin liitto

Lapland Online 2013™ toimijakokous klo 14.00–16.00. Toimijakokoukseen ovat tervetulleita kaikki Lapland Online 2013™ toimijat.

Voit esittää ICT aiheisia esityksiä/esittelyitä asialistalle ilmoittautumisesi yhteydessä

Toivomme, että välität kutsua eteenpäin asiasta kiinnostuneille. Kiitos!

Pyydämme ilmoittautumisesi sähköpostitse viim. ma 31.1.2011 mirva.tapaninen@ramk.fi
Mainitsethan mahdollisen erikoisruokavaliosi.

Tammikuun terveisin,

Päivi Hanni-Vaara
Kehityspäällikkö, Development Manager
Projektipäällikkö, Project Manager
Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti, Lapland Institute for Tourism Research and Education
Rovaniemen ammattikorkeakoulu, Rovaniemi University of Applied Sciences
Palvelutoiminta, Service Department
eLVa sähköisen liiketoiminnan osaamisen vahvistaminen
Viirinkankaantie 1, FI-96300 Rovaniemi, Finland
Puhelin 020 798 5704, Phone +358 20 798 5704
paivi.hanni-vaara@ramk.fi
http://www.luc.fi/matkailu
www.ramk.fi/palvelutoiminta
http://elvablogi.blogspot.com

14.1.2011

Kirjoita mitä ajattelet - ajattele, mitä kirjoitat

Lapin Kansassa oli juttu Facebookin statuspäivitysten aiheuttamista irtisanomisista ja niiden rantautumisesta myös Suomeen. Palvelualojen ammattiliitto on huolestunut tästä ilmiöistä. Aiheellinen huoli kylläkin, toisaalta minun mieleeni nousee ajatus, että totta kai, ruokkivan käden pureminen tunnetusti johtaa johonkin rangaistukseen.

Mutta kuka sitten liioittelee? Työntekijä vai työnantaja? Eikö työntekijäkin saa vapaa-ajallaan sanoa mitä haluaa ja kenelle haluaa? Totta kai saa, mutta siinäpä se kompastuskivi sitten piileekin eli muistaako ihminen, ketä kaikkia hänen FB-kavereihinsa kuuluu? Eli kenelle kaikille se, ehkä hieman herkistyneessä mielentilassa, kirjoitettu päivitys tulee näkyviin? Itse ainakin myönnän, etten pysty katsomatta nimeämään kaikkia melkein 300 ystävääni. Sen tiedän, että siellä on sekä työn että vapaa-ajan kautta hankittuja ystävyyksiä, kaveruuksia ja tuttavuuksia.

Kävin aikoinaan Marsa Luukkosen verkkokirjoittamisen kurssilla ja sieltä jäi mieleeni varsinkin yksi viisaus sähköpostin kirjoittamista koskien. Sama viisaus sopii kuitenkin erittäin hyvin myös sosiaalisen median tilapäivityksiin, blogien kirjoittamiseen ja kommentointiin. Tämä ajatus oli, että jos olet aikeissa lähettää sähköpostilla palautetta esim. huonosta asiakaspalvelusta niin kirjoita kirje, mutta älä lähetä vaan tallenna kirjoitus ja ota esille uudelleen seuraavana päivänä. Koeta asettua kirjeen vastaanottajan asemaan ja mieti, miltä sinusta tuntuisi saada ko. viesti. Ja muista, että kirjoitetusta viestistä ei välttämättä käy ilmi se, onko se kirjoitettu pilke silmäkulmassa vai vakavalla mielellä.

Toinen hyvä ohjesääntö omien ajatusten kirjoittamiseen on se, että älä kirjoita mitään sellaista, mitä et sanoisi jollekin esim. täydessä kahvilassa, jossa selän takana voi istua vaikkapa se pomo tai pomon paras kaveri.
Jonkin verran vastuuta tietenkin täytyy ladata myös vastapuolelle eli viestin lukijalle, pitäisi pystyä suodattamaan hetken huumassa ladatut kommentit ja antaa niille sen mukainen arvo eikä yrittää ”lukea rivienvälistä” syvempiä merkityksiä asialle.

Medialukutaito on jotain, jota meistä jokainen voi treenata ja parantaa. Luetun suodattaminen ja arvottaminen on hankalaa, varsinkin kun jokainen lukija lähestyy aihetta omien arvojensa ja ajatusmaailmansa kautta, mutta mahdotonta se ei ole. Voisiko medialuku ja – kirjoitustaitoa opettaa esim. avoimessa ammattikorkeakoulussa? Voisiko sen kautta innostaa yrityksiä ja yrittäjiä ottamaan haltuunsa blogeja ja muita sosiaalisen median työkaluja osaksi asiakaspalveluaan?

Näitä ajatuksia jään hautomaan ja ehkä kirjoitan niistä muutaman luettavaan muotoon asti, harkiten mutta innostaen.

Mahtavaa alkanutta vuotta ja reippaita mielipiteitä toivoen

Teija Mikkola

Palautetta voit antaa myös sähköpostilla:
teija.mikkola@rovaniemi.fi

Tule osaksi sosiaalista verkostoani:
www.twitter.com/teippi75
www.linkedin.com/in/teijamikkola
 
Kirjoittaja toimii projektipäällikkönä ja ICT- asiantuntijana Rovaniemen Kehitys Oy:ssä. Innostuu kovasti kaikesta uudesta ja haluaa jakaa innostustaan myös eteenpäin.

5.1.2011

Koulutusta: 1. Verkkokauppa haltuun ja myynti kasvuun sekä 2. Mobiili ja videot markkinoinnin edistäjänä!

Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutin (MTI) Palvelutoiminta tarjoaa kaksi sähköiseen liiketoimintaan liittyvää koulutusta:

VERKKOKAUPPA HALTUUN JA MYYNTI KASVUUN!

Aika: 27.-28.1.2011 klo 9-16
Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti, Viirinkankaantie 1, 96300 Rovaniemi.
(välitä tietoa organisaatioosi ja verkostoillesi)

Haluatko tietää miten saat verkkokaupalla lisämyyntiä yrityksesi tuotteille ja palveluille? Tekeekö mielesi siirtyä verkkokauppiaaksi, mutta epäilet kustannustehokkuutta ja olet epävarma miten sinun tulee edetä?

Koulutuksen hyöty?
· Tutustut verkkokaupan perustamiseen liittyviin asioihin ja tärkeimpiin sovelluksiin
· Saat malleja verkkokaupan kustannus- ja tuloslaskelmista
· Perehdyt verkkokaupan tuottavuutta parantaviin tekijöihin
· Saat käytännön vinkkejä verkkokauppasi tehokkuuden parantamiseen

Kouluttaja: Kirsi Mikkola Sähköinen Liiketoiminta Suomi Oy:stä
Hinta: 295 €/osallistuja (koulutuspalvelut alv 0 %). Osallistujamäärä 15–20 henkilöä.(sis. koulutusmateriaali sähköisessä muodossa).

Sitovat ilmoittautumiset 14.1.2011 mennessä sähköpostitse palvelut@ramk.fi

Ilmoittautumistiedot: Osallistuja(t), yrityksen/organisaation nimi ja y-tunnus, yrityksen/organisaation toimiala, osoite, postinumero ja -toimipaikka, puhelin, s-posti, (Internet-sivut). Mainitse laskutusosoite, mikäli eri kuin yrityksen/organisaation käyntiosoite. Peruutuskulut 17.1.2011 alkaen ovat 100 %.
Pidätämme oikeuden järjestäjästä riippumattomiin muutoksiin.


MOBIILI JA VIDEOT MARKKINOINNIN EDISTÄJÄNÄ!

Aika: 8.-9.2.2011 klo 9-16
Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti, Viirinkankaantie 1, 96300 Rovaniemi.

Nettivideo on suomalaisen yrittäjän väheksymä ja pelkäämä väline. Video on kuitenkin oikein käytettynä vahva markkinointiväline. Voidakseen tehdä nettivideoita ei tarvitse olla elokuvaohjaajan koulutuksen saanut. Jo kunnon kännykällä voidaan tehdä markkinointikelpoista jälkeä jos tiedetään mitä tehdään.

Koulutuksen hyöty?
· saat tietoa videoiden käyttömahdollisuuksista markkinoinnissa: mitä voi tehdä itse, mitä kannattaa ostaa ja mikä määrittelee laadun Internet-videossa
· tutustut videomarkkinoinnin tuotanto- ja julkaisumahdollisuuksiin Internetissä
· perehdyt alan parhaisiin välineisiin, ohjelmistoihin ja julkaisualustoihin
· saat käytännön vinkkejä omaan tuotantoosi sekä siihen, miten voit hyödyntää asiakkaiden itsensä tuottamaa av-materiaalia yrityksesi markkinoinnissa
· voit vaikka heti käyttää saamiasi oppeja esimerkiksi Internetin sosiaalisessa mediassa

Kouluttaja: Eero Leppänen TaM, Taiteen maisteri, journalisti, mediakouluttaja ja viestinnän ammatillinen opettaja.
Rautasilta. http://www.rautasilta.net/

Hinta: 295 €/osallistuja (alv 0 %). Osallistujamäärä 15–20 henkilöä. (koulutusmateriaali sähköisessä muodossa).

Sitovat ilmoittautumiset 14.1.2011 mennessä sähköpostitse palvelut@ramk.fi
(Huom! Organisaatiossamme voi olla tietoliikennekatkoksia 27.12.-31.12.2010 välisenä aikana!)

Ilmoittautumistiedot: Osallistuja(t), yrityksen/organisaation nimi ja y-tunnus, yrityksen/organisaation toimiala, osoite, postinumero ja -toimipaikka, puhelin, s-posti, (Internet-sivut). Mainitse laskutusosoite, mikäli eri kuin yrityksen/organisaation käyntiosoite. Peruutuskulut 17.1.2011 alkaen ovat 100 %.
Pidätämme oikeuden järjestäjästä riippumattomiin muutoksiin.



Lisätietoja:
Anna Arvola, Puh. 020 798 5706 anna.arvola@ramk.fi,
Kristiina Hintikka-Kukkola, puh. 020 798 5436, palvelut@ramk.fi
Kirsi Mikkola, kirsi.mikkola@liiketoiminta.info, Eero Leppänen, Info@rautasilta.com
(Koulutuksesta saa osallistumistodistuksen).
Koulutuksen toteuttaa MTI:ssä toimiva Rovaniemen ammattikorkeakoulu yhteistyössä
Haaga-Helian ammattikorkeakoulun kanssa.